Yakın Tarihe Işık Tutan 10 Yerli Film
Bir tarihi dönemi, o dönemde yaşayan kişileri, yansıtan bu filmler arasında oldukça güzel yapıtları sizin için derledik.
1.Mavi Gözlü Dev
Film detayları
Şair Nazım Hikmet’ in Komünizm propagandası sebebi ile 1941 yılında girdiği Bursa Cezaevi yıllarını konu alan film dönemin sert politikasını gözler önüne seriyor. Filmin adı, Nazım’ ın “Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri” adlı şiirinden alınırken senaryosu toplam 4 yılda 8 kere baştan yazılarak oluşturuldu.
2.Saklı Hayatlar
Film detayları
Alevilerin toplumun diğer fertlerinden kaçarak, saklanarak yaşamak zorunda bırakıldıkları hayatlarını beyazperdeye taşıma gayretinde olan "Saklı Hayatlar", Alevilerin maruz kaldığı ötekileştirilmeyi, ayrımcılığı konu ediniyor. Gerçek olaylardan esinlenerek çekilen film, sıradan insanların yaşadığı kimlik çatışmalarının yol açtığı gerçek bir trajediyi perdeye taşıyor.
3.Güz Sancısı
Film detayları
1955 yılı Türkiye’ sinin karmaşık yapısını Hukuk Fakültesi’ nde asistanlık yapan bir toprak ağasının oğlu Behçet üzerinden anlatmaktadır. Suyun Öte Yanı ve Salkım Hanım’ ın Taneleri üçlemesinin devam filmi olan Güz Sancısı’ nın yönetmen koltuğunda, başarılı dönem dizileri ile tanınan Tomris Giritlioğlu oturuyor. Aşkın, siyaset ve önyargılar ile savaşına değinen film, Yılmaz Karakoyunlu’ nun 6-7 Eylül Olayları’ nı anlatan kitabından uyarlandı.
4.Sonbahar
Film detayları
Üniversite yıllarında hapse giren ve 10 yılını siyasi hükümlü olarak geçiren Yusuf, Türkiye tarihinin kara lekesi “Hayata Dönüş Operasyonu” sonrasında yaşadığı sağlık sorunları sebebi ile tahliye edilir. Son günlerini geçirmek için ailesinin yaşadığı küçük Karadeniz köyüne yerleşen Yusuf’ un babası ölmüş, ablası evlenip büyük bir şehre taşınmıştır. Yaşlı ve hasta annesi ile yaşarken iç hesaplaşmaları ve yaklaşan ölümünün korkusuna bir de konsomatris olarak çalışan Gürcü bir kadına duyduğu aşk eklenir.
5.Büyük Adam Küçük Aşk
Film detayları
Hikâyenin kahramanları, 75 yaşındaki yargıç emeklisi Rıfat Bey ile yakınlarını bir polis operasyonunda kaybeden küçük Kürt kızı Hejar... Huzurevine yatma hazırlığı içindeki otoriter Rıfat Bey ile Hejar'ın kaderleri tesadüfen kesişir. Kürtçeden başka dil bilmeyen inatçı Hejar ile Cumhuriyet ilkelerine bağlı, Türkçeden taviz vermek istemeyen Rıfat Bey arasındaki ilişki nefretle başlar. Derken araları ısınmaya başladıkça, önce birbirlerinin dilini öğrenirler, ardından da birbirlerini sevmeyi...
6.Gölgeler ve Suretler
Film detayları
Gölgeler ve Suretler, 1963'te Kıbrıs'ta Türklerle Rumlar arasında başlayan olaylar sırasında bir Karagöz kuklacısı olan babasından ayrı düşen genç bir kızın geçirdiği olgunlaşma sürecini anlatıyor. Yıkılıp yanan köylerden, daha güvenli olan şehire kaçış macerası esnasında yaşananlar, Kıbrıs'ın hikâyesine ışık tutuyor. Hikâyenin fonunu ise Kıbrıs'ın Karpaz bölgesi ve Büyükkonuk Köyü'nün doğası, tepeleri ve deniz oluşturuyor.
7. Nefes: Vatan Sağolsun
Film detayları
Türk sinemasının ilk savaş filmlerinden birisi olan film Güneydoğu' da Irak sınırına yakın bir ilçedeki komando tugayında bulunan ve Karabal Tepesi'ndeki röle istasyonunu korumakla görevlendirilen bir yüzbaşı komutasındaki 40 askerin hikâyesi aktarmaktadır. . Hakan Evrensel’in Güneydoğu’dan Öyküler adlı kitabının uyarlaması olan film için Tahtalı Dağı’nda bir karakol kurulmuş ve oyuncuları Türkiye’nin farklı konservatuarlarında okuyan öğrencilerden seçilmiştir.
8.İki Dil Bir Bavul
Film detayları
İki Dil Bir Bavul, üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmenin bir yılını, onun okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatıyor. Filmde, bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanık oluyoruz. Bu süreç boyunca öğretmen ve çocuklar birbirlerini yavaş yavaş tanımaya ve anlamaya başlıyor.
9.Duvar
Film detayları
1970’li yılların sonunda Ankara Kapalı Cezaevi’nde ağır işlerden sorumlu mahkumların, şartları daha insani bir cezaevine geçebilmek için çıkardıkları isyanı konu alıyor. Yılmaz Güney tarafından yazılıp yönetilen film, dönemin politika, siyaset ve hatta insanlık kavramında kanayan yaraları su yüzüne çıkarıyor. Politik sinemamızın en önemli filmlerinden olan yapıt ayrıca 1983 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ ye aday gösterilmiştir.
10.Eve Dönüş

12 Eylül darbesi döneminde kendi halinde, siyasi olaylardan habersiz, maddi zorluklarla boğuşan Mustafa ve karısının bir gecede değişen hayatını anlatan film dönem üzerine yapılan en sert filmlerden biri olarak gösteriliyor. Apolitik bir hayat süren Mustafa’ nın çete lideri olduğu gerekçesiyle evinin basılması ve gözaltına alınması, ailenin yaşayacağı zorlu günlerin başlangıcıdır. Film etkileyici sahneleri ve başarılı oyunculukları ile büyük ilgi gördü.